A balzsamecet íze hasonló a borecetéhez, és valóban van köze a borhoz, mivel alapanyaga a forralt must. A mustot azért szokták felforralni, hogy borrá ne erjedjen.
A balzsamecet feltalálása a véletlen műve. Egyszer a forralt mustot benne felejtették egy edényben, és amikor rátaláltak, már ecet illata volt. A legfinomabb balzsamecetet az olaszországi Modenában és a közeli Reggio Emilia tartományban készítik. A Trebbiano nevű szőlőfajtát használják hozzá, amelyet későn szüretelnek, hogy kellőképpen megérjen, és kézzel szednek le, nehogy kárt tegyenek benne. A sűrűre forralt mustot fahordókban tárolják, és legalább 12 évig érlelik.
Az Aceto Balsamico di Modena védett márkanév, akár Magyarországon a tokaji aszú. A modenai balzsamecet sokféle aromájú lehet, attól függően, hogy milyen fából való hordóban tartják. Például a tölgyfától erős, borókától fűszeres, a cseresznyétől édeskés ízű és illatú lesz.